Varför kan jag inte sluta älta?
Att fastna i ältande tankar är något de flesta kan känna igen sig i. Du kanske går igenom samma händelse om och om igen i ditt huvud, analyserar varje detalj och undrar vad du kunde ha gjort annorlunda. Men varför ältar vi egentligen, och hur kan vi få stopp på det?
Varför ältar jag?
Ältande kan ofta bero på en önskan att förstå eller lösa ett problem. Din hjärna tror att den genom att repetera samma tanke igen och igen kanske kan hitta en lösning eller få kontroll över den jobbiga situationen. Men i praktiken leder ältande ofta till att vi istället fastnar i negativa tankemönster. Våra tidigare erfarenheter och vår personlighetstyp spelar också en roll – personer som har höga krav på sig själva och ett stort bekräftelsebehov från andra är ofta mer benägna att älta. Ältandet är ett sätt att försöka undvika obehagliga känslor eller att hantera osäkerhet. Problemet är att vi försöker lösa ett känslomässigt problem med tankekraft, och det går tyvärr inte. Istället behöver vi öva på att ta hand om den underliggande känslan och att sätta gränser mot andra och oss själva.
Hur påverkas jag av mitt ältande?
Ältande kan ge en rad negativa konsekvenser, mentala, känslomässiga och fysiska. Några av symtomen ältandet kan leda till är:
Sömnproblem på grund av att tankarna aldrig tystnar.
En ständig känsla av stress, ångest och nedstämdhet.
Fysiska spänningar, som huvudvärk, magproblem eller muskelstelhet.
Minskad koncentration och svårigheter att vara närvarande i nuet.
Varför har jag svårt att sluta älta?
En vanlig anledning till att vi fortsätter älta är rädslan för att tappa kontroll. Det kan kännas skrämmande att släppa taget om tankarna, särskilt om vi tror att de skyddar oss från att göra samma misstag igen. Vi kan också vara omedvetna om att vårt ältande inte leder till lösningar, utan snarare förstärker problemet. Andra hinder kan vara låg självkänsla, perfektionism eller en vana att övertänka.
Hur kan jag sluta älta?
Vårt ältande är ett inlärt beteende, något vi gjort så länge vi kan minnas. Det finns dock saker vi kan göra för att bryta det här negativa beteendemönstret:
Medveten närvaro: Träna på att vara i nuet utan att döma dina tankar. Distrahera dig med något här och nu som kräver din fulla uppmärksamhet, och låt tankarna bara komma och gå utan att agera på dina tankar. Detta kan hjälpa dig att bryta tankespiraler och skapa distans till dina tankar.
Sätt gränser med dig själv: Istället för att söka perfektion, öva på att acceptera att vissa saker är utanför din kontroll och påminn dig själv om att du gjort allt du kunnat. Öva på att acceptera att du bara är en människa och att alla människor är imperfekta.
Skriv ner tankarna: Att sätta ord på dina tankar i en dagbok eller på papper kan hjälpa dig att få perspektiv och släppa dem. Genom att få ut de negativa tankarna ur ditt huvud kan du bryta deras makt över dig.
Hur kan jag få hjälp?
Om du har svårt att bryta dessa mönster på egen hand så är du inte ensam. Att bryta gamla tankebanor kan ta tid, och ibland behöver vi be om hjälp. Terapi, till exempel kognitiv beteendeterapi (KBT) är en vetenskapligt bevisad effektiv metod för att ändra våra negativa tankemönster. Om du vill ha hjälp att sluta älta så kan du kontakta mig på hello@antonstromberg.com. I mitt rum är alla tankar och beteenden OK och vi kan hjälpas åt att skapa det liv som du vill leva.