Varför mår jag dåligt? Inget dåligt har ju hänt mig
Känslomässig försummelse, eller Childhood Emotional Neglect (CEN), innebär att dina känslomässiga behov som barn inte blev tillräckligt uppmärksammade eller validerade. Det handlar inte nödvändigtvis om direkta övergrepp, misshandel eller trauma, utan om en brist på känslomässig närvaro från viktiga vuxna i ditt liv. D
Att må dåligt utan att förstå varför kan vara en förvirrande och frustrerande upplevelse. Du kanske tänker att eftersom inget traumatiskt har hänt dig så borde du bara må bra. Men ibland ligger orsaken till att vi mår dåligt i det som inte hände snarare än det som hände.
Vad är känslomässig försummelse?
Känslomässig försummelse, eller Childhood Emotional Neglect (CEN), innebär att dina känslomässiga behov som barn inte blev tillräckligt uppmärksammade eller validerade. Det handlar inte nödvändigtvis om direkta övergrepp, misshandel eller trauma, utan om en brist på känslomässig närvaro från viktiga vuxna i ditt liv. Detta kan leda till en känsla av tomhet, självtvivel och otillräcklighet i vuxenlivet.
Hur påverkar känslomässig försummelse mig som vuxen?
Konsekvenserna av känslomässig försummelse kan vara subtila men djupgående:
En känsla av tomhet eller att något saknas i livet.
Svårigheter att identifiera, uttrycka eller reglera känslor.
Känslor av självkritik eller att aldrig vara "tillräcklig".
Problem med relationer, där du kan känna dig avskärmad eller osäker.
Varför har jag svårt att koppla det till min barndom?
Eftersom känslomässig försummelse handlar om det som inte hände, kan det vara svårt att identifiera och erkänna. Du kanske inte ens inser att dina känslomässiga behov inte blev mötta eftersom det kan ha varit en normal del av din uppväxt. Det är det som är så förrädiskt med just känslomässig försummelse - att vi kan ha svårt att minnas vad som hänt oss, just eftersom inget hände. Det går inte att minnas det som inte hände och det går inte att sakna det vi inte fick.
Hur kan jag börja må bättre?
Lär dig känna igen dina känslor: Börja identifiera och acceptera dina känslor utan att döma dem. Öva på att validera dig själv - alla känslor är OK att känna! Öva på att släppa självkritik och istället vara lite snällare mot dig själv.
Sätt ord på upplevelsen: Att förstå och erkänna att du har upplevt känslomässig försummelse är ett viktigt första steg.
Sök hjälp: Som vuxen är det svårt att sluta känslomässigt försumma sig själv eftersom vi bara kan behandla oss själva så som andra behandlat oss. Terapi kan vara en värdefull resurs för att bearbeta känslomässig försummelse och lära sig nya sätt att hantera känslor och relationer.
Om du känner igen dig och vill ha hjälp att förstå och hantera din egna känslomässiga försummelse, tveka inte att kontakta mig på hello@antonstromberg.com. Att be om hjälp kan vara det första steget till att skapa det liv du vill leva.
Hur får jag stopp på mina negativa tankespiraler?
Negativa tankespiraler kan kännas som en nedåtgående hiss som du inte kan kliva av, eller ännu värre, ibland som att falla utför ett stup. Dessa spiraler är vanliga, och många av oss behöver öva på att stoppa dem innan de får för stor makt över våra liv.
Negativa tankespiraler kan kännas som en nedåtgående hiss som du inte kan kliva av, eller ännu värre, ibland som att falla utför ett stup. Dessa spiraler är vanliga, och många av oss behöver öva på att stoppa dem innan de får för stor makt över våra liv.
Vad är en negativ tankespiral?
En negativ tankespiral börjar ofta med en obehaglig tanke, som sedan leder till fler negativa tankar och känslor. Dessa kan förstärka varandra och skapa en cykel av oro, självkritik eller hopplöshet. Spiralen är ofta omedveten, men konsekvenserna kan vara plågsamma. Ibland går de till och med så långt att det känns som att vi kommer dö, eller att vi tappar viljan att leva.
Hur påverkar det mig att fastna i en negativa tankespiraler?
Om du ofta fastnar i negativa tankespiraler så kan ditt känslomässiga, mentala och fysiska välmående påverkas avsevärt. Bland annat så kan du uppleva:
Försämrad självkänsla och självbild.
Känslor av ångest eller nedstämdhet.
Svårigheter att fokusera och fatta beslut.
Minskad energi och motivation att ta itu med vardagen.
Varför fastnar jag i negativa tankespiraler?
Tankespiraler uppstår ofta på grund av gamla, invanda tankemönster. Hjärnan försöker tolka världen utifrån tidigare erfarenheter, vilket kan leda till att negativa tankar känns mer sanna än de faktiskt är. Det du upplever just nu kan ibland till och med uppfattas som ganska ofarligt, vilket kan leda till ytterligare självkritik som bara gör spiralen värre. Det är inte ovanligt att man ställer sig själv frågan: varför är jag såhär? I själva verket kan det vara så att den nuvarande situationen påminner om ett gammalt känslominne vilket gör din reaktion starkare än du kan förstå och hantera. Stress och trötthet kan också göra oss mer sårbara för negativa spiraler.
Hur kan jag bryta negativa tankespiraler?
Identifiera triggern: Försök att medvetet observera när en negativ spiral börjar. Att känna igen situationen eller tanken som startade spiralen är första steget mot att bryta den.
Utmana dina tankar: Fråga dig själv om det verkligen finns bevis för dina tankar eller om de bara är antaganden. En bra fråga att ställa sig själv kan vara: kan det vara på något annat sätt?
Distrahera dig: Gör något som bryter mönstret, som att gå en promenad eller prata med någon. Ta dig an en uppgift som kräver ditt fulla fokus, eller öva på skifta ditt fokus till vad som pågår omkring dig.
Om du har svårt att bryta dina negativa tankespiraler? Då är du långt ifrån ensam. Att söka hjälp är inget att skämmas för, tvärtom så kan det vara det modigaste du någonsin gjort. Vill du ha hjälp att hantera negativa tankespiraler? Kontakta mig på hello@antonstromberg.com så kan vi hjälpas åt för att utforska strategier som fungerar för just dig.
Varför har jag så svårt att släppa saker?
Att släppa taget om gamla konflikter, misstag eller situationer kan ibland kännas nästan omöjligt. Men varför är det så svårt att gå vidare, och hur kan vi träna oss själva att släppa taget?
Att släppa taget om gamla konflikter, misstag eller situationer kan ibland kännas nästan omöjligt. Men varför är det så svårt att gå vidare, och hur kan vi träna oss själva att släppa taget?
Varför håller jag fast vid saker?
Det kan finnas flera orsaker till att du har svårt att släppa saker. En vanlig anledning är en stark önskan att ha kontroll. Genom att hålla fast vid en händelse hoppas vi kanske kunna förhindra att något liknande händer igen. Andra faktorer kan vara tidigare känslomässiga trauman, kanske blev du kritiserad av en förälder när du var barn, eller lärde dig att du var tvungen att prestera för att duga i vuxnas ögon. Kanske är du rädd för att förlora något om du inte är perfekt? Kanske är du egentligen rädd för att andra ska döma eller lämna dig? Din hjärna försöker i all välmening att skydda dig genom att repetera och analysera tidigare händelser, men tyvärr leder detta ofta bara till att vi mår dåligt och fastnar i det förflutna.
Hur påverkar det mig att inte släppa taget?
Att inte kunna släppa taget kan få flera negativa konsekvenser för din hälsa och ditt välmående:
Känslor av bitterhet, ilska eller sorg som kvarstår länge efter händelsen.
En känsla av att vara fast och en oförmåga att njuta av nuet.
Fysiska symtom som muskelspänningar, trötthet eller högt stresspåslag.
Relationer kan påverkas negativt om vi fastnar i gamla konflikter eller missförstånd.
Varför har jag svårt att gå vidare?
Rädsla är ofta ett stort hinder i våra liv. Att släppa taget kan kännas som att förlora kontrollen eller att riskera att såras igen. Det kan också vara svårt att acceptera att vi inte kan ändra det som redan hänt. Ibland är det också kopplat till en önskan om rättvisa eller en rädsla för att förlora en del av vår identitet som har formats av händelsen. Under vår oförmåga att släppa taget om något som hänt lurar ofta rädslan för att ställa oss själva den här frågan: vem skulle jag vara om jag släppte taget?
Hur kan jag släppa taget?
Skapa ett avslut: Försök skapa en konkret avslutningsritual, som att skriva ett brev om vad som hände och sedan bränna det eller begrava det som en symbolisk handling.
Självmedkänsla: Öva på att vara snäll mot dig själv och acceptera att ingen är perfekt. Ge dig själv tillåtelse att lämna det förflutna bakom dig.
Prata med någon: Att dela dina tankar och känslor med en vän, familjemedlem eller terapeut kan vara ett viktigt steg mot att frigöra dig själv från det förflutna. Ofta är det skammen vi känner för det som hänt oss som håller oss fångna, och genom att släppa fram det skamfyllda i ljuset så kan du bli fri från den.
Om du vill ha hjälp att släppa taget om något, oavsett vad det är, tveka inte att kontakta mig. Jag finns här för att hjälpa dig om du behöver någon att hålla dig i medan du släpper taget. Hör gärna av dig till mig på hello@antonstromberg.com så bokar vi in ett första samtal.
Varför kan jag inte sluta älta?
Att fastna i ältande tankar är något de flesta kan känna igen sig i. Du kanske går igenom samma händelse om och om igen i ditt huvud, analyserar varje detalj och undrar vad du kunde ha gjort annorlunda. Men varför ältar vi egentligen, och hur kan vi få stopp på det?
Att fastna i ältande tankar är något de flesta kan känna igen sig i. Du kanske går igenom samma händelse om och om igen i ditt huvud, analyserar varje detalj och undrar vad du kunde ha gjort annorlunda. Men varför ältar vi egentligen, och hur kan vi få stopp på det?
Varför ältar jag?
Ältande kan ofta bero på en önskan att förstå eller lösa ett problem. Din hjärna tror att den genom att repetera samma tanke igen och igen kanske kan hitta en lösning eller få kontroll över den jobbiga situationen. Men i praktiken leder ältande ofta till att vi istället fastnar i negativa tankemönster. Våra tidigare erfarenheter och vår personlighetstyp spelar också en roll – personer som har höga krav på sig själva och ett stort bekräftelsebehov från andra är ofta mer benägna att älta. Ältandet är ett sätt att försöka undvika obehagliga känslor eller att hantera osäkerhet. Problemet är att vi försöker lösa ett känslomässigt problem med tankekraft, och det går tyvärr inte. Istället behöver vi öva på att ta hand om den underliggande känslan och att sätta gränser mot andra och oss själva.
Hur påverkas jag av mitt ältande?
Ältande kan ge en rad negativa konsekvenser, mentala, känslomässiga och fysiska. Några av symtomen ältandet kan leda till är:
Sömnproblem på grund av att tankarna aldrig tystnar.
En ständig känsla av stress, ångest och nedstämdhet.
Fysiska spänningar, som huvudvärk, magproblem eller muskelstelhet.
Minskad koncentration och svårigheter att vara närvarande i nuet.
Varför har jag svårt att sluta älta?
En vanlig anledning till att vi fortsätter älta är rädslan för att tappa kontroll. Det kan kännas skrämmande att släppa taget om tankarna, särskilt om vi tror att de skyddar oss från att göra samma misstag igen. Vi kan också vara omedvetna om att vårt ältande inte leder till lösningar, utan snarare förstärker problemet. Andra hinder kan vara låg självkänsla, perfektionism eller en vana att övertänka.
Hur kan jag sluta älta?
Vårt ältande är ett inlärt beteende, något vi gjort så länge vi kan minnas. Det finns dock saker vi kan göra för att bryta det här negativa beteendemönstret:
Medveten närvaro: Träna på att vara i nuet utan att döma dina tankar. Distrahera dig med något här och nu som kräver din fulla uppmärksamhet, och låt tankarna bara komma och gå utan att agera på dina tankar. Detta kan hjälpa dig att bryta tankespiraler och skapa distans till dina tankar.
Sätt gränser med dig själv: Istället för att söka perfektion, öva på att acceptera att vissa saker är utanför din kontroll och påminn dig själv om att du gjort allt du kunnat. Öva på att acceptera att du bara är en människa och att alla människor är imperfekta.
Skriv ner tankarna: Att sätta ord på dina tankar i en dagbok eller på papper kan hjälpa dig att få perspektiv och släppa dem. Genom att få ut de negativa tankarna ur ditt huvud kan du bryta deras makt över dig.
Hur kan jag få hjälp?
Om du har svårt att bryta dessa mönster på egen hand så är du inte ensam. Att bryta gamla tankebanor kan ta tid, och ibland behöver vi be om hjälp. Terapi, till exempel kognitiv beteendeterapi (KBT) är en vetenskapligt bevisad effektiv metod för att ändra våra negativa tankemönster. Om du vill ha hjälp att sluta älta så kan du kontakta mig på hello@antonstromberg.com. I mitt rum är alla tankar och beteenden OK och vi kan hjälpas åt att skapa det liv som du vill leva.